ΤΟ ΞΎΛΟ ΜΠ¨ΑΛΣΑ

Το επίσημο όνομα του είναι Ochroma Lagopus. Ανήκει στην οικογένεια Bombacaceae. Για να δεις ένα δέντρο μπάλσα θα πρέπει να ταξιδέψεις έως το Εκουαντόρ, ή την Κόστα Ρίκα. Τα μικρά δενδρύλια μπάλσα είναι πάρα πολλά, σαν να βρίσκονται σε φυτώρια. Χρειάζονται όμως μια λεπτεπίλεπτη ισορροπία υγρασίας, φωτός, θερμοκρασίας και αερισμού, και γι' αυτό οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι πολύ μικρές. Έτσι λοιπόν, λίγα δέντρα ξεπερνούν αυτούς τους κινδύνους και μετά από 5-6 χρόνια που είναι ώριμα, βρίσκονται αραιά - αραιά μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Το ύψος του ώριμου δέντρου φτάνει τα 15-20 μέτρα και η διάμετρος του τα 35 εκ, αλλά επειδή μεγαλώνει γρήγορα η πυκνότητα του δεν είναι ομοιογενής. Μόνο το 15-18% είναι κατάλληλο για μοντελιστική χρήση και το υπόλοιπο (πάλι μικρό ποσοστό του αρχικού κορμού) καλύπτει άλλες ανάγκες από διαστημικά οχήματα μέχρι οδοντογλυφίδες.
Οι υλοτομημένοι κορμοί ψεκάζονται με φάρμακα για να μην προσβληθούν από έντομα ή μύκητες, ρίχνονται στο ποτάμι και μετά 10 - 15 μέρες φτάνουν στο πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας. Εκεί κόβονται, ξεραίνονται προσεκτικά σε φούρνο και διανέμονται στο εμπόριο. 

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την μπάλσα μοναδική ?

Αν και η μπάλσα δεν είναι το ελαφρύτερο ξύλο, όπως νομίζουν μερικοί, συνδυάζει την μεγάλη αντοχή με το μικρό βάρος. Εχει δηλαδή καλό λόγο αντοχή προς βάρος (Α/Β), ή αντοχή προς πυκνότητα(Α/Π).
Απορροφά την κρούση και τους κραδασμούς και δεν σκευρώνει στην ζέστη, το κρύο και την μακρόχρονη αποθήκευση. Επί πλέον έχει καλά "νερά" και κόβεται, τρίβεται και κολλιέται εύκολα.
Η αντοχή της μπάλσα εξαρτάται βασικά από την πυκνότητα της. Οσο μεγαλώνει η πυκνότητα, μεγαλώνει και η αντοχή αλλά ο λόγος Α/Π δεν μένει ίδιος σε όλη την κλίμακα. Συγκεκριμένα όσο προχωρούμε σε μεγαλύτερες πυκνότητας η αντοχή στις περισσότερες καταπονήσεις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι για την χρήση που την θέλουμε εμείς :
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
ΠΥΚΝΌΤΗΤΑ
kg/m3=(lb/cf)
ΧΡΊΣΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΆ ΨΑΡΆΚΙΑ
ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ
(πολύ μαλακή)
65-96 (4-6)
Δεν κάνει
ΕΛΑΦΡΙΑ
(μαλακή)
96-128 (6-8)
Δεν κάνει
ΜΕΤΡΙΑ-ΕΛΑΦΡΙΑ
(μέτρια-μαλακή)
128-144 (8-9)
Καλή μόνο για τεχνητά κινητού βάρους με φυσίγγιο ***
ΜΕΤΡΙΑ
144-160 (9-10)
Καλή μόνο για τεχνητά κινητού βάρους με φυσίγγιο ***
ΜΕΤΡΙΑ-ΒΑΡΕΙΑ
(μέτρια-σκληρή)
160-192 (10-12)
Καλή
ΒΑΡΕΙΑ
(σκληρή)
192-224 (12-14)
Πολύ καλή
ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΑ
(πολύ σκληρή)
224-296 (14-16)
Πολύ καλή
 *** = σωληνωτός θάλαμος - Δηλαδή : [ Το κινητό (μετατοπιζόμενο) βάρος (μεταλικά σφαιρίδια) κινήται μέσα σε δικό του σωληνωτό θάλαμο] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου