Υγρό γυαλί




Το υγρό γυαλί είναι ένα πολυμερές υλικό δυό συστατικών. Όταν λέμε υγρό γυαλί, το εννοούμε, γιατί και τα δύο συστατικά είναι υγρά. Πολυμερή ονομάζονται οι χημικές ενώσεις με μεγάλα μόρια, τα λεγόμενα μακρομόρια που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό τους, που σχηματίζονται από τη σύνδεση πολλών μικρών μορίων.
Το ένα συστατικό είναι η ρητίνη. Το άλλο, ο καταλύτης, για να στεγνώσει και να σκληρύνει. Έτσι δημιουργούμε το υγρό γυαλί.

Καταλύτης ονομάζεται μία χημική ουσία που αλλάζει τη ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης χωρίς όμως να μεταβάλλεται η ίδια.
Συνήθως αυτήν την χημική σύνθεση και από τα δύο υγρά υλικά την χρησιμοποιούμε για να γυαλώσουμε μια επιφάνεια με σκοπό να ομορφήνει και να μην χαλάσει στην πορεία της μέσα στο χρόνο. Αν έχουμε μια αγαπημένη φωτογραφία για να μην αλλοιωθεί στο χρόνο ή την πλαστικοποιούμε ή την γυαλώνουμε. Με το υγρό γυαλί μπορούμε να το κάνουμε μόνες μας.
Η αναλογία είναι δυο πρός ένα ή ένα πρός ένα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
Ένα ή δύο καταλύτης, ένα ρητίνη και περιμένουμε να στεγνώσει. Πότε;
Δεν ξέρω, ανάλογα με τα στρώματα που βάλατε πάνω στο σχέδιο, αναλόγως το πάχος.
Μπορούμε επίσης να στερεοποιήσουμε χάντρες από πηλό και βαμμένες μετά.
Μικρά αντικείμενα πολύτιμα για εμάς μέσα σε μικρούς κύβους και άλλα πολλά.

Υπάρχουν δυο μάρκες για υγρό γυαλί στο εμπόριο.
Διάλεξα το υγρό γυαλί για ψυχρή υάλωση.
Μόλις δοκιμάσω και το άλλο θα σας πω και για αυτό.

Υγρό γυαλί για ψυχρή υάλωση
Διαβάστε πολύ προσεχτικά τις όδηγίες πάνω στο κουτί, θα σας βοηθήσουν πολύ.Φανταστείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιο κεικ που πρώτη φορά φτιάχνουμε. Προσοχή λοιπόν στις οδηγίες! Στο κουτί λέει  ένα προς ένα. Ενα μέρος ρητίνης ένα μέρος καταλύτη. Αυτό θα κάνουμε. Συνήθως έχει μέσα κουπάκια για να βάζουμε το γυαλι. Προσέχουμε να βάλουμε ακρίβως την σωστή ποσότητα.
Πάρτε μια σύριγγα καλού κακού! Αν δεν βάλουμε την ακριβή ποσότητα μην περιμένετε να σας στεγνώσει.Προσοχή λοιπόν.
Βάζουμε και τα δύο υλικά, ρητίνη και καταλύτη και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Αν δημιουργηθούν φυσαλίδες απομακρίνονται αν περάσουμε από πάνω το θερμοπίστολο με ελαφρά θέρμανση.

Μετά τα πράγματα είναι απλά.Βουτάμε το πινέλο στο μείγμα, το απλώνουμε στο αντικείμενο και άντε πάλι απ την αρχή.
Μόλις βάλουμε όσο θέλουμε αφήνουμε σε  ίσιο και κλειστό μέρος, ή τα βάζουμε στο περιστρεφόμενο στεγνωτήριο και περιμένουμε.
Η αναμονή είναι δυό τρεις μέρες. Μετά θα έχουν γίνει κόκκαλο.

Σε  ποιές επιφάνειες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγρό γυαλί.

Χαρτόνι: κουτιά, φιγούρες από χαρτοπολτό(paper mache), σπιρτόκουτα, διακοσμητικά κομμάτια
Ξύλο: επιφάνεια τραπεζιού, καπλαμά, ζωγραφισμένα διακοσμητικά πιάτα
Μέταλλα: κοσμήματα χερούλια, μαχαιροπίρουνα, πινακίδες πόρτας, βάσεις για λάμπες, ρολόγια τοίχου, καρφίτσες, βάζα κρέμας, επιστρώματα μπανιέρας, διακοσμητικές γούρνες
Κεραμικά και πορσελάνες: βάζα, κούπες, πιάτα, βάζα, μπουκάλια, γυαλιά, γυάλινα πιάτα
Ρευστό γυαλί: επίστρωση σε μη ομαλή επιφάνεια από ρευστό γυαλί.
Πολυστερίνη(φελιζόλ): χριστουγεννιάτικα στολίδια, λάμπες, ειδώλια, διακοσμητικά κομμένα από πολυστερίνη.

Ως κόλλα, κολλά μέταλλο με μέταλλα, γυαλί με γυαλιά, κεραμικά , πορσελάνη, ξύλο και πολλά άλλα υλικά.



ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΕΊΩΜΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΎ 
Η εφαρμογή του γίνεται με ένα απλό φτηνό πινελάκι (μαύρης) τεχνητής τρίχας , (όχι φυσικής, όχι λευκής λαδιού) και τα εργαλεία μπορείτε να τα καθαρίσετε με διαλυτικό πολυουρεθάνης.

Γενικοί κανόνες για την εφαρμογή του υλικού:

1). Μεγάλη σημασία παίζει στην εφαρμογή του η θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
Έτσι , τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητη η ρύθμιση της στον χώρο που πραγματοποιούμε την βαφή, καθώς και στον χώρο που θα εκτεθεί για να στεγνώσει . Αν επιθυμήτε μία επιφάνεια λαμπερή και άψογη θα πρέπει το περιβάλλον να είναι ξυρό και σε θερμοκρασία τέτοια που αναγράφεται στην συσκευασία του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. ( Πάντως πάνω από 20 -22 βαθμούς Κελσίου).
Όχι ότι και σε χαμηλότερη θερμοκρασία δεν θα κάνετε δουλειά. Αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση στο στέγνωμα, και το υλικό θα παραμείνει τζελαρισμένο για πολλές ώρες με κίνδυνο να επικαθίσουν στην επιφάνειά του σκόνες ή οτιδήποτε άλλο.

2). Οι αναλογίες πρόσμιξης θα πρέπει να είναι ακριβείς αναλόγως με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας, Σε άλλα η πρόσμιξη γίνεται με αναλογία βάρους , ( μία ζυγαριά ακριβείας είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση) , και σε άλλα γίνεται ογκομετρικά όπου θα χρειαστούμε δύο σύριγγες .
Αυτός είναι κανόνας απαράβατος, αφού αν παραβιαστεί το υλικό ή δεν θα στεγνώσει ποτέ , ή και αν στεγνώσει η υφή του θα είναι τέτοια που θα την βλέπετε και θα την απεχθάνεστε.
Προσέξτε επίσης κατά την πρόσμιξη να ετοιμάσετε τόσο υλικό όσο χρειάζεστε για να δουλέψετε στο χρονικό όριο εφαρμογής που αναγράφεται στην συσκευασία
Υπολογίστε ότι 1,5 gr υλικού είναι υπέρ αρκετά για ένα καινούριο τεχνητό 13-14 cm που δεν έχει ξανά περαστεί.

3). Αφού εφαρμόσουμε το υλικό στο τεχνητό μας, αν παρατηρήσουμε καλά θα διαπιστώσουμε (ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες) την ύπαρξη φυσαλίδων στον όγκο του υλικού που έχουμε εναποθέσει .
Ένα γρήγορο πέρασμα με φλόγιστρο (μη το φοβάστε) θα ρευστοποιήσει το υλικό και θα το βοηθήσει να αποβάλει τις φυσαλίδες του
Αν χρειαστεί, ξανά στρώστε το υλικό και ξανά κάντε του ένα πέρασμα από την φλόγα ή το θερμοπίστολο.

4). Για να στεγνώσει θέλει υπομονή. Και ακόμα περισσότερη για να χρησημοποιηθεί .
Καλά είναι το υλικό να πέσει σε μία δόση, δίχως υπερβολή και χωρίς τσιγκουνιά.
Βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκές αλλά και καλά στρωμένο και βάλτε το σε ένα περιστρεφόμενο στεγνωτήριο να πάρει τις ώρες του. ( Μία απλή κατασκευή ενός τέτοιου βλέπετε στο παρακάτω βίντεο) .
Αν δεν υπάρχει τέτοιο (και στεγνώνει στην απλώστρα), μία εναλλακτική (αν θέλετε παχύ στρώμα ) είναι να περαστεί δύο χέρια πολύ πιο λεπτά.
Θα χρειαστεί 12 με 24 ώρες για να στεγνώσει (τα περισσότερα υλικά , αν και υπάρχουν και γρηγορότερα τώρα) και άλλες τόσες για να χρησιμοποιηθεί , ανάλογα με την εποχή εφαρμογής.

Τολμήστε το Καλή επιτυχία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου