Τσαπαρί. Μια φορά χρήση και μετά πέταμα ή πάντα ετοιμοπόλεμο?

Πόσες φορές έχει τύχει να να δείτε κολιούς από το πουθενά ή οποιοδήποτε είδος ψαριού που ψαρεύεται με τσαπαρί και είτε να μην υπάρχει κάποιο στα εργαλεία σας είτε ακόμα πιο συχνό, αυτό που έχετε να είναι χρησιμοποιημένο παλιότερα και ως εκ τούτου σκουριασμένα τα αγκίστρια, με αποτέλεσμα να κάθεστε απλά και να παρατηρήτε τα σκομβροειδή να πηγαινοέρχοντε.
Σ' αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας περιγράψω πως θα έχουμε πάντα ένα τσαπαρί ετοιμοπόλεμο όσες φορές και αν το έχουμε χρησιμοποιήσει...
Την συγκεκριμένη κατασκευή την χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά χρόνια τώρα και πολλές φορές έχω κάνει χρήση τσαπαρί περασμένης χρονιάς δίχως να έχω κανένα πρόβλημα.
Το κλειδί βέβαια είναι τα ανοξείδωτα αγκίστρια.
Είναι απαραίτητο τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι οπωσδήποτε ανοξείδωτα, καλής ποιότητας.
Επίσης τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για ένα τσαπαρί με 10 αγκίστρια είναι :


1) Τα εν λόγω αγκίστρια
2) Σωληνάκι σκληρό πλαστικό  διαμέτρου 2-3 mm και μήκους 1 cm Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτι από σωληνάκι από σπρέι λιπαντικού, ή κατασκευής ζαχαρωτών, ή από παλιό στυλό το σωληνάκι του μελανιού κ.ο.κ.
3) Σωληνάκι σιλικόνης σε διάμετρο να μπαίνει σφιχτά πάνω στο προηγούμενο σωληνάκι και μήκους 1,5 cm
4) Κάποια φτεράκια, λίγο φιλμ ανάκλασης φωτός (αυτά τα γυαλιστερά φύλα), φούντες πολυεστερικές γυαλιστερές και ότι άλλο μας αρέσει να διακοσμήσουμε τις φούντες του τσαπαρί.
5) Ένα έντονο χρώμα μανό
6) Μία κώλα στιγμής
7) 10 στριφτάρια πολύ μικρό μέγεθος
8) 1 στριφτάρι μεγαλύτερο (τέτοιο ώστε να αντέχει το τσαπαρί φορτωμένο και με μιά επιπλέον ανοχή)
9) Μια στριφταροπαραμάνα για το μολύβι
10) 20 χάντρες μικρές 1mm
11) 2,5 οργιές αόρατη 35 - 40 και 30αρα αόρατη για τα παράμαλα
Η κατασκευή

1. Περνάμε στην στρώση διαδοχικά (μια χάντρα ένα στριφτάρι μικρό , μια χάντρα) * 10 φορές.
2. Σταθεροποιούμε κάθε ένα τέτοιο σύνολο στην στρώση μεταξύ δύο κόμπων σε απόσταση μεταξύ τους 30cm περίπου.
3. Δένουμε το μεγαλύτερο στριφτάρι και την στριφταροπαραμάνα όπως στο πιο πάνω σχέδιο και η στρώση μας είναι έτοιμη να δεχτεί τα παράμαλλα του τσαπαρί.
Για τις φούντες
1. Περνάμε το σωληνάκι σιλικόνης πάνω από το σκληρό πλαστικό και το σταθεροποιούμε
2. Δένουμε τα "καλούδια" για την δημιουργία της φούντας πάνω στο σκληρό σωληνάκι, προσέχοντας να μην υπερβάλουμε, και στηρίζουμε το δέσιμο με την χρήση του μανό.
Παράμαλλα 
1. Δένουμε κάθε ένα από τα ανοξείδωτα αγκίστρια σε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς Νο 30 μεγαλύτερο των 15 cm ούτως ώστε δένοτάς το στο στριφτάρι της στρώσης μετά να έχει μήκος περίπου 10 με 15 cm.
2. περνάμε σε κάθε παράμαλλο μία φούντα που έχουμε προηγουμένως βέβαια αφήσει να στεγνώσει το μανό. και την τραβάμε ώστε να μπεί το αγκίστρι ελαφρώς μέσα στο σωληνάκι σιλικόνης.
Το παράμαλλο είναι έτοιμο και το δένουμε σε ένα στριφτάρι της στρώσης .
Επαναλαμβάνουμε το αυτό για 10 φορές και το τσαπαρί μας είναι έτοιμο.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ 
1. Δεν σκουριάζουν τα αγκίστρια, άρα δεν καταστρέφεται το τσαπαρί και είναι πάντα έτοιμο
2. Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να αντικαταστήσουμε ένα αγκίστρι μπορεί να γίνει και μέσα στην βάρκα δίχως να πρέπει να φτιάξουμε νέα φούντα αφού μπορούμε να βάλουμε την ίδια
3. Το αυτό αν "γριτζιλιάσει" ή "τραυματιστεί" το παράμαλλο.
4. Αν τα ψάρια στην περιοχή σας είναι πολλά και αδηφάγα και σας χαλάσουν μία φούντα μπορεί πολύ εύκολα να αντικατασταθεί μέσα στην βάρκα εφ' όσον βέβαια έχετε φτιάξει και κάποιες ανταλακτικές φούντες.

Σε γενικές γραμμές δηλαδή κατασκευάσαμε ένα τσαπαρί το οποίο είναι ετοιμοπόλεμο οποιαδήποτε στιγμή έστω και αν υπάρξει μεσοδιάστημα απραξίας. Αυτός ο χρόνος παύσης δηλαδή που κάνει τα αγκίστρια σε ένα απλό τσαπαρί του εμπορίου να σκουριάζουν και το τσαπαρί να καταστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου