ΑΣΤΆΡΩΜΑ, ΒΆΨΙΜΟ, ΦΙΝΊΡΙΣΜΑ.

Όπως προείπα στην ενότητα " ΨΆΡΕΥΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΆ ΣΟΥ ΚΑΛΟΎΔΙΑ" το αστάρωμα γίνεται ανάλογα με το είδος του ξύλου που δουλέψαμε και το φέρνουμε σε μία μορφή ώστε μετά από αυτό έχει μία λεία λευκή επιφάνεια.

Πάνω στο λευκό το χρώμα τονίζονται τα περισσότερα χρώματα που θα δουλέψουμε από δω και πέρα..
Αυτό όμως που προσέχουμε στο υπόστρωμα είναι να είναι της ιδίας βάσης με τα χρώματα που θα πέσουν μετά ή αυτά που ακολουθούν να πιάνουν πάνω σε αυτά που προηγούνται. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση πολύ καλής ποιότητας χρωμάτων αφού το τελικό προϊόν το ρίχνουμε βορά στα ψάρια.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να βάψουμε τα τεχνητά μας κάνοντας χρίση και σπρέι. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει σπρέι με λεπτά μπέκ, ακρυλικά χρώματα, ματ, μεταλλικά,  κλπ,κλπ.
    Εάν όμως αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την κατασκευή δικών σας τεχνητών , καλό θα ήταν να προμηθευτήτε έναν τουλάχιστον αερογράφο.

Για αυτούς θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...

Το κόστος του στην πορεία θα εκπέσει σίγουρα από το χρώμα που πάει χαμένο με την χρήση των σπρέι και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πολύ καλύτερο.
   Εγώ εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ αερογράφο με ακρυλικά χρώματα βάσης νερού. Ευκολοδούλευτα και πολύ σταθερά.
  Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βιντεάκια με βαφή τεχνητών δολωμάτων απ' όπου μπορείτε να πάρετε διάφορες ιδέες. Μερικά από αυτά σας παραθέτω πιο κάτω.

  • https://www.youtube.com/watch?v=Vg9O6CaUht8
  • https://www.youtube.com/watch?v=x-GePvdmp0U
  • https://www.youtube.com/watch?v=jMtrIgsGjq4
  • και άλλα πολλά που μπορείτε να βρήτε ...

Μην πέσετε όμως στο "τριπάκι" της αντιγραφής τους και σας πιάσει απογοήτευση.
Αφ' ενός δεν απευθύνονται τα περισσότερα για να μην πω όλα στα δικά μας νερά, και αφ' ετέρου στο εξωτερικό κυκλοφορούν έτοιμα στάμπα που αφήνουν το χρώμα να πέσει εκεί που πρέπει, σε συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένους λούρους,

 Κυκλοφορούν φιλμ για ντεκουπάζ, ακόμη και φυσικά δέρματα ψαριών....
Στον βωμό της κατανάλωσης τα πάντα....:)
Μη μασάτε ....
Βάψτε το τεχνητό σας στα χρώματα που σας αρέσει, σαν και εκείνο το ψαράκι που κάποτε είχε ξετρελάνει τα ψάρια και ερχόταν το ένα μετά το άλλο μέσα στην βάρκα, και μην ανησυχήσετε  αν έχει περάσει στο DNA των ψαριών εκείνος εκεί ο "εξολοθρευτής" τους.
Δεν θα είναι σίγουρα ο ίδιος .....
Διάφορα τρικ θα σας βοηθήσουν να δώσετε το κάτι παραπάνω στην δημιουργία σας και θα συντελέσουν ώστε να σας χαροποιήσει το αποτέλεσμα.

Ένα κομμάτι χοντρή σήτα θα σας βοηθήσει να βάλετε λέπι στο ψαράκι σας,

ένα στάμπο [πατρόν] που έχετε κόψει από πριν θα σας σχηματίσει τα βράγχια και τα μπροστινά κάτω πτερύγια.

Εν ολίγοις όσο πιο καλοί είσαστε στην χαρτοκοπτική, τόσο πιο πολλά βοηθήματα μπορείτε να έχετε.


Επίσης πολλά μπορείτε να κάνετε και με χρώματα χαμαιλέοντες. Χρώματα δηλαδή που δίνουν απόχρωση ανάλογα σε τι χρώμα επάνω πέφτουν. Τέτοια χρώματα είναι χρώματα αγιογραφίας σε μορφή σκόνης που αραιώνονται με διάφορα υγρά αλλά στην προκειμένη περίπτωση καλά θα ήταν να τα αραιώσετε με ένα βερνίκι της ίδια βάσης με τα χρώματα που δουλεύετε.
Αναφέρονται σαν χρώματα άσπρο-μοβ, άσπρο-κόκκινο, κλπ,κλπ.
Το πρώτο ΠΧ αν πέσει σε μία επιφάνεια που είναι άσπρη θα παραμείνει λευκή αλλά θα έχει μια υποψία λιλά, ενώ αν πέσει σε ραφ επιφάνεια θα την μετατρέψει σε μπλε-λιλά. Πολύ εξεζητημένο για την δουλειά που το θέλουμε αν και αν συνεχίσετε την κατασκευή αυτοσχέδιων λούρων θα πάρετε και τέτοια και άλλα πολλά.
Καταλήγει να γίνει αγάπη, ένα παράλληλο χόμπι.
Αφού βάψετε το τεχνητό σας η επόμενες κινήσεις είναι τα ματάκια και το τελικό βερνίκωμα όπως το έχουμε περιγράψει στην ενότητα " ΨΆΡΕΥΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΆ ΣΟΥ ΚΑΛΟΎΔΙΑ".
Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι θα χρειαστείτε ένα "στεγνωτήριο" που θα βοηθήσει να στρωθεί σωστά το βερνίκι επάνω στο τεχνητό σας και κυρίως το υγρό γυαλί, και δεν θα το αφήσει απλά να περάσει από επάνω του και να τρέξει κάπου κάτω από εκεί που θα το έχετε κρεμασμένο.
Τέτοια συσκευή μπορείτε να φτιάξετε παίρνοντας ιδέες από ΕΔΏ...
Θυμήσου ότι το τεχνητό σου πρέπει να γυαλίσει στα μάτια του ψαριού και όχι του φίλου σου. Για εκείνον ίσως φτιάξεις ένα για μπρελόκ μια άλλη φορά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου